ÇİNİ SANATI VE TASARIMI

ÇİNİ SANATI VE TASARIMI PROGRAMI

 

Program Sorumlusu

Öğr.Gör. Fikret AYDOĞDU

Öğretim Elemanları

Dr.Öğr.Üyesi Hale YILDIZAY

Öğr.Gör. Fikret AYDOĞDU

 

Çini Sanatı ve Tasarımı Programı

Çini Sanatı UNESCO tarafından "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası" listesine alınmıştır. Çini Sanatı ve Tasarımı Programı'nın amacı: Türk kültür ve medeniyetinin tüm dünyada bilinen ve yaşayan bir sanat hazinesi olarak görülen Çini Sanatını akademik ve bilimsel bir yaklaşımla gelecek kuşaklara aktarmak, değişen çevre ve estetik anlayışı ile birlikte modern hayatın içerisinde yer bulabilecek tasarım ve uygulamaları gerçekleştirebilecek bireyler yetiştirmektir.

Geleneksel malzeme ve biçimleri tanıyan, kullanabilen proje hazırlayabilen, teknik ve estetik kavramları yönetebilen, teknolojik gelişmeleri takip eden tasarım ve uygulama alanında mesleği ile ilişkilendirilebilecek diğer sektörler ile işbirliği yapabilen bir model hedeflemektedir.

Kütahya ili ve üniversitemiz coğrafi konumu ile ev sahipliği yaptığı çini ve seramik sanatı için çok önemli bir noktada bulunmaktadır. Öğrencilerimizin bu alanda kendilerini yetiştirebilmeleri ve eğitim görebilmeleri için geniş olanaklar sunmaktadır. Kütahya 2017 yılında Türkiye'de UNESCO tarafından "Yaratıcı Şehirler Ağı" na Zanaat ve Halk Sanatları alanında giren tek şehirdir. Çini Sanatı tanınırlığını uluslararası düzeyde tescillendirmiş, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Güzel Sanatlar Meslek Yüksek Okulu Çini Sanatı ve Tasarımı Programı ise akademik düzeyde bu eğitimi veren çini ve seramik sektörünün merkezinde bir kurum olarak çalışmalarını tüm kurum ve kuruluşların desteğini alarak sürdürmektedir.

 

Mezun olan öğrencilerin Dikey Geçiş yapabilecekleri Lisans programları:

  • El Sanatları
  • Çini Tasarımı ve Onarımı
  • Geleneksel Türk Sanatları
  • Tezhip

Ayrıca mezun öğrenciler yukarıdaki programların dışında açık öğretim fakültesi lisans programlarını da tamamlayarak lisans mezunu diplomasını alabilmektedir.

 

Mezun olan öğrencilerin çalışma alanları:

Programdan başarıyla mezun olan öğrenciler müzeler, sanatsal ve endüstriyel tasarım atölyeleri, çini-seramik fabrikaları, ebru atölyeleri, çini-seramik atölyeleri, çini-seramik konservasyon ve mimari restorasyon atölyeleri, el sanatları tasarım üretim atölyeleri vb.yerlerde çalışabilirler.

Akademik kadro:

Dr.Öğr.Üyesi Hale YILDIZAY

Öğr.Gör. Fikret AYDOĞDU

 

DERSLER:

Programın ders bilgileri için tıklayınız.

 

Son Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz 2021, Cuma